Op eerste kerstdag in onze kerk hebben wij Ondine ontmoet. Ondine is kynologisch instructeur bij Hond en Kompas. Een kynologisch instructeur helpt de mens en hond om zich samen aan te passen aan onze ingewikkelde maatschappij. Ondine was samen met een logeerhond (Ubbens) aanwezig in de dienst. Ubbens is in opleiding tot geleidehond/hulphond. 

Rosalin heeft Ubbens ook ontmoet, dat was een hele mooie ervaring. Daarover heeft Ondine een blog geschreven:

Zoals ieder jaar bezochten we de Kerstdienst van de Evangeliegemeente Wassenaar.

Dit jaar was logé en hulphond in opleiding Ubbens mee en ook hij werd gastvrij ontvangen (o.a. met een steelpan water). We hebben veel verteld over Ubbens en over Stichting Hulphond Nederland.

Ubbens gedroeg zich voorbeeldig, ondanks schuifelende voeten, staan, zitten, zingen, harde muziek, applaus en kinderen. Later was er ook nog een koffietafel, dus de broodjes ham liepen soms op kinderhoogte voorbij, maar het ging prima.

De jonge spreker had, net zoals veel anderen zijn gezin meegebracht. Zijn jongste dochter (Rosalin) is 2,5 jaar, maar heeft de ontwikkeling van een kind van 5 maanden. We praatten even met de moeder en daarna waren we met Ubbens bij Rosalin in haar buggy.

Heel zachtjes zocht Ubbens contact, snuffelde eens aan haar handjes en later aan haar gezicht. Rosalin reageerde en even later zochten haar handjes de warme, zacht vacht van Ubbens, die dat heel rustig toeliet.

Een heel mooi moment voor de moeder, Rosalin, voor Ubbens en voor ons.

Misschien kan Amy (een andere hulphond), die er nu niet bij was, in de toekomst wel iets voor dit kindje en haar ouders betekenen.

Zie voor meer informatie www.hondenkompas.nl

Geschreven door Willem Tukker